W naszej Małej Ojczyźnie

III Rodzinny Bieg Wolności - 12.11.2016

Dobrzyca to miejscowość w naszej  Gminie Będzino, rozpoznawalna z pięknych ogrodów Hortulus, które są wspaniałym miejscem na wypoczynek. Ale ja chciałabym zwrócić uwagę na społeczny walor tej miejscowości. Mianowicie mieszkają tu ludzie, którzy dbają o tradycje przekazując je z pokolenia na pokolenie. Dzięki wzajemnej integracji i współpracy realizujemy wiele społecznych inicjatyw. Jedną z nich jest organizacja Rodzinnego Biegu Wolności.  Pomysł powstał 3 lata temu i został na stałe wpisany w harmonogram Gminnych Obchodów Dnia Niepodległości.

W tym roku odbył się 12 listopada. Biorą w nim udział wszyscy od niemowlaka w wózku do babci z wnuczką czy wnuczkiem a wszystko po to by pielęgnować ponadczasowe wartości, jakimi są SZACZUNEK, TOLERANCJA, INTEGRACJA, RADOŚĆ, WOLNOŚĆ ORAZ PRZYNALEŻNOŚĆ DO GRUPY SPOŁECZNEJ – NASZEJ MAŁEJ OJCZYZNY.

W organizację Biegu zaangażowanych jest wiele osób i instytucji, które potrafią ze sobą współpracować i wzajemnie się wspierają. Strażacy z OSP w Dobrzycy, panie z Koła Gospodyń Wiejskich, Sołtys z Radą Sołecką, pracownicy Domu Kultury w Dobrzycy, Rada Rodziców ze szkoły w Dobrzycy. W tym roku przyłączyli się również wolontariusze z Zespołu Szkół w Tymieniu. 

Tegoroczny III Rodzinny Bieg Wolności został rozszerzony o Kampanię Zdrowego Żywienia organizowaną w Ramach Powiatowego Projektu Przeciwdziałamy Nowotworom, której patronem medialnym jest Głos Koszaliński. W ramach tego projektu odbyło się spotkanie z dietetyczką panią Agnieszką Kobalczyk- Rohde na temat zdrowego odżywiania się, prowadzone były badania profilaktyczne oraz indywidualne konsultacje. Spotkaniu towarzyszył Festiwal Zdrowej Żywności, którego głównym celem było promowanie naszych małych lokalnych przedsiębiorców wytwarzających zdrową żywność oraz ekologicznych przetworów i wypieków naszych gospodyń. Było smaczne pieczywo z Piekarni w Dobrzycy. Owoce z sadu Państwa Naworskich z Wierzchomina. Stoisko z miodem Państwa Jachowicz, wspaniałe przetwory i wypieki wykonane przez młodzież – wolontariuszy z Gimnazjum w Tymieniu oraz gospodynie z Dobrzycy. Było pysznie, smacznie i zdrowo.

Taki rodzaj spotkań to doskonała forma promocji, ale również edukacji i zwiększania świadomości na temat jakości, wartości i stylu życia.

Agnieszka Szeląg i Iwona Sobieraj